nyugdíjpénztár
Webáruház

Melyik éri meg jobban: az önkéntes nyugdíjpénztár vagy a nyugdíjbiztosítás?

Biztonságban tudná pénzét, és a hozam sem elhanyagolható? Fontosnak tartja, hogy hosszú távú anyagi biztonságot teremtsem, mely a nyugdíjas években is kitart majd? A megtakarítással kombinált megoldások minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvendenek. Míg egykoron a bankbetétek is megfelelőnek bizonyultak, addig napjainkban ezektől már aligha várható el jó kamatozás. Érdemes tehát elgondolkodni az olyan lehetőségeken, mint az önkéntes nyugdíjpénztár vagy a nyugdíjbiztosítás.

De mégis mi alapján válasszunk? Melyik bizonyul praktikusabb és megbízhatóbb döntésnek? Több szempontot is figyelembe kell venni, amikor a kettőt összehasonlítjuk. Az önkéntes nyugdíjpénztár esetében több portfólió közül lehet választani. A probléma ezzel az, hogy sokan csak kiválasztanak egy pénztárat, és tényleges tanácsadás nélkül teszik le a voksot egyik vagy másik lehetőség mellett. Nem csak a túl kevés portfólió miatt örvend azonban nagyobb népszerűségnek a nyugdíjbiztosítás.

A nyugdíjbiztosítások esetében akár 10-15 portfólió is elérhető, ez a befektetői igényeknek klasszisokkal jobban megfelel. A választáskor azonban ez esetben is lényeges, hogy a megfelelő mellett döntsünk. Érdemes tudni, hogy a hozam nem minden, és mellette a várható költségek, a befektetés rugalmassága is figyelmet érdemelnek. Természetesen nem mehetünk el a személyes igények és szempontok mellett sem, hiszen ezek szintén hozzájárulnak az elégedettséghez.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy független pénzügyi tanácsadó segítségével mindezek érvényre juthatnak, és úgy sikerülhet rátalálni a megfelelő befektetésre, hogy az valós hozamokkal jár együtt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyugdíjas években egészen más, sőt, sok esetben magasabb kiadásokkal kell számolni, mint a dolgos hétköznapokban. Sokan úgy gondolják, hogy olcsóbb lesz az élet, hiszen addigra mindent megteremtettek már maguk számára. Nem árt azonban az egészségre fordított kiadásokkal is számolni, hiszen ezek rendszerint az évekkel együtt emelkednek.

A megfelelő nyugdíjcélú megtakarításnak köszönhetően nem kell lentebb adnia életszínvonalából és anyagi biztonságot tudhat maga mellett. Ne feledje, az állami nyugdíj egyre kevésbé elegendő arra, hogy a megszokott életminőséget garantálja. Tegyen már most azért, hogy ne kelljen szűkölködnie később sem!

Back To Top